Ofta dyker det upp inlägg om avloppsrör som luktar eller har stopp. Lika ofta kommer det upp tips som absolut är rent skadliga både för rör och annat. I den här artikeln skall vi försöka förklara lite närmare och vad man kan göra.

Översikt

Typiskt rör i hus. Är ofta godkända för 90 graders vatten.

I våra husbilar och husvagnar sitter det INTE samma typ av rör som vi har hemma i hus och lägenheter. Det är beroende på produktionstekniska utmaningar samt vikten på ett avloppssystem.

Denna typ av slang är en kraftigare variant av avloppsslang och klarar max 60 graders vatten.
Monteras i KABE, Polar, Cabby mfl

I en KABE används istället för rör en förstärkt slang som är mer flexibel och som ger en bra och långvarig funktion om den sköts på rätt sätt.
Om man använder hett vatten eller aggressiva rengöringsmedel så kan den skyddande hinnan brytas ner och själva slangen kan börja lukta.
Då hjälper bara byte av hela slangen eftersom lukten satt sig i själva slangen.

Ett avloppsrör för montering i fritidsfordon. Tål upp till 80 grader.
Dock väldigt sällan att det används pga tyngd och betydande kostnad med kopplingar.

I vissa fordon monteras hårda rör som en del av rörläggningen. Dock är pris och vikt en negativ del av detta system.

Klassisk avloppsslang som inte är gjord för varmt vatten

Den slang många känner igen är den gråa plastslangen som är den enklaste av slangar för avlopp. Används som en ekonomislang hos vissa tillverkare samt när man kopplar till externt avlopp.

Dålig lukt

Dålig lukt ur avloppsröret kan oftast komma från 2 saker:
– Lukt från avloppstanken
– Lukt från avloppslangen

Båda källorna till lukt kräver att man gör rent på ett bra och skonsamt sätt.

I gråvattentanken rekommenderas att öppna service luckan och göra en rengöring för hand. Dvs ta en diskborste, eller liknande, och med något rengöringsmedel städa ur alla avlagringar ur tanke.

I avloppsslangen är det lite lurigare däremot. Där kan man inte ta mekanisk rengöring utan man behöver hitta rätt medel.
En metod har i tidigare KABE instruktionsböcker stått med och är dessutom en bra metod för att lösa upp proppar utan att fräta sönder slangen.
Klorin… tar kål på alla bakterier, löser avlagringar och håller slangen ren.
Andra kurer som finns och kan funka är bikarbonat och ljummet vatten, dock ALDRIG blandat med ättika eller annat så det börjar bubbla då det förstör avloppsslangen.

Häll heller aldrig hett vatten genom slangen då det kommer att förstöra den på sikt.

När slangarna och tanken är rengjord så rekommenderas att använda medel regelbundet för att hålla slangar och tank fräscha.
Ett medel som kan göra detta är Tethfords Tank Freshener

Håll avloppsrör och avloppstank fräscha längre

Vad säger tillverkarna

Med anledning av frågeställningar kring temperaturtålighet på våra avloppsslangar har Svenska KABE Klubben inhämtat svar från olika tillverkare och återförsäljare av diverse märken; Knaus, Hobby, Polar, Concorde, Cabby och Kabe. Frågan vi ställde var hur dessa såg på att hälla kokande vatten i avloppsslangarna, tex vid stopp i slangarna och vid matlagning.

Samtliga tillverkare avråder starkt från att hälla kokande/hett vatten i vaskarna, slangarna tål inte detta.

Exakt samma rekommendation kom dessutom från Sveriges enda återförsäljare av Concorde husbil, ett fritidsfordon som kan kosta 3.5 miljoner kronor.

Kategorier: Avlopp