Lite slarvig men kort historia.

På släpvagnar har det sedan urminnes tider funnits något som kallas påskjutsbroms och som är helt mekanisk men fungerar bra. Den har dock en nackdel. Den bromsar när man backar. Just detta lilla fenomen avhjälptes fram till någonstans på 70-talet med en liten klack som man fällde ner och på det viset förhindrade att påskjutsbromsen nöp i. Vid denna tidpunkt kom det något som tog bort behovet av denna lilla klack, ”backautomatiken”. Konsekvensen blev att något som fortfarande används i trumbromsar på bilar inte gick att ha kvar på dessa släpvagnar, ”självjusterande bromsar”. Denna lilla feature har ansetts vara mindre värd än backautomatiken och följden härav är att det än idag säljs nya släpvagnar utan ”Självjusterande bromsar”.

Elektriska bromsar då?

Så! Nu har jag nämnt den parentesen.

Men!

Sedan några år levererar AL-KO två modeller av självjusterande bromsar. Den ena för axlar upp till 1550kg och den andra för axlar över 1550kg. För dubbelaxlade vagnar brukar den mindre modellen vara monterad. Dessa bromsar har en benämning som heter ”AL-KO Automatic Adjustment (AAA) Premium Brake” och det finns uppgraderingssatser som kan eftermonteras på alla AL-KO-axlar med skruvade bromssköldar.

KABE då?

Jo, KABE har monterat dessa bromsar på alla vagnar från 2018 så även om du inte slipper byta bromsbelägg så slipper du justera bromsar på vagnar tillverkade sedan dess.

Nu har jag en vagn från 2017, gissa om jag är sugen! speciellt efter att ha betalat för en justering. Att döma av denna artikel från 2018 så borde priset för en uppgradering snart vara betald. Dessutom tar bromsarna lugnare och bättre samt jag slipper risken för nedslag av denna typen på besiktningen.