Blir inte kylskåpet kallt när du kör på gasol? Då kan du behöva sota och rengöra brännaren.
Att sota gasolbrännaren i kylskåpet är i grunden ganska enkelt men kan bli lite pilligt att komma åt och få loss skruvar.
Det är två olika saker som behöver sotas/rengöras och det är brännaren och skorstenen som överför värme till värmepaketet.
Kontroll av brännaren
Börja med att öppna nedre serviceluckan/gallret så att du ser brännare mm på baksidan.
Nu behöver du ta bort skyddsplåten som sitter runt brännaren.
När du nu har bra vy över brännaren så gå in och starta kylskåpet på gasol.
Denna låga är direkt livsfarlig då den brinner utanför brännaren och det finns ingen kontroll på hur den brinner.
Kan orsaka brand på några minuter
Denna låga är vad man vill se. Fin och jämn blå låga som inte sotar.
Förberedelser för sotning
Lite tillbehör och verktyg behövs innan du börjarEn 6mm borr
- En 6 mm borr
- Stjärnskruvmejsel
- Tryckluft (kompressor eller luft på burk)
- Borste för att sota skorstenen.
När det gäller borste för att sota skorstenen så finns det rengöringsborstar för vapen som man kan använda om man hittar en stor dimension (20-25mm) och bla Biltema har sådana. Dessa skruvar man fast på en sk läskstång.
En annan borste som finns är tubrensare som används vid sotning.
Finns på många olika ställen men bla Verktygsboden och kompletteras också med handtag och fjäderstålsstav.
En smal flaskborste kan säkerligen också användas. Se till att skorstenen är kall om borsten är av plast.
Öppna gallret
Först behöver man ta bort det nedre gallret vilket oftast görs genom att trycka låsbläcken uppåt så de knäpper loss. Äldre modeller har en plastskruv som vrids ett kvarts varv.
Framför brännaren sitter en plåthuv som skyddar lågan och där lossar man skruven. Huven sitter hakad på motsatt sida så skjut den åt sidan så lossar den.
Brännaren sitter med en skruv som gärna trilskas. Så var beredd med rostlösare.
Rengör brännaren
Beroende på årsmodell kan de se olika ut men den absolut vanligaste på senare år är denna brännaren.
När skruven som håller den är lossad kan man dra den försiktigt åt sidan utåt och börja göra rent den.
Om det är mycket rost och skräp behöver lufthålet på den fyrkantiga blandargången rensas från rost och skräp. Kör borret igenom hålet och se till att allt som går att få bort försvinner.
Blås nu med tryckluft genom hålet, både rakt igenom och framåt.
Blås sedan rent på brännarens munstycke, tändsäkring och tändare.
Upprepa tills det inte kommer något skräp.
PETA INTE på munstycket då det är känsligt.
Skulle munstycket vara rostigt eller trasigt på annat sätt så rekommenderas ett byte av det.
(Det kräver däremot att man monterar bort brännaren helt från gasledning mm så vi kommer inte beskriva det här)
Sota skorstenen
I hålet där brännaren satt kan man nu rensa sot och avlagringar från avgasröret. Använd borsten underifrån och gör rent löst sittande sot. Tar det stopp så tvinga inte igenom borsten hela vägen.
Blås sedan rent med tryckluft i röret och upprepa gärna någon gång för att få bort så mycket som möjligt.
Montera tillbaks och testkör
Montera tillbaks brännaren och lämna skyddsplåten lite.
När allt runt brännaren också är rengjort så gå in och starta kylskåpet på gas.
Lågan skall nu vara en stor och fin blå låga och inte ha några gula inlägg. Ljudet är också ett stabilt ”fräsande”.
En gul låga eller puffar i detta läget kan bero på att munstycket behöver bytas eller att hålen på sidan fortfarande har beläggningen. Hålets diameter skall vara 6,6 mm enligt uppgift.
Brinner lågan bra så kan skyddsplåten monteras tillbaks och gallret sättas tillbaks.
Tidsåtgång totalt 20 minuter.