Lite historia

Visste du att absorbtionstekniken uppfanns på 1920-talet av två svenska forskare, Munters och von Platen, hos Electrolux. 2001 blev Dometic ett fristående bolag som är stora inom bla absorbtionskylskåp.

Funktion

En av de stora problemen under sommarhalvåret med absorbtionsskåp är att de behöver värme för att skapa kyla. Genom att värma upp en lösning som bla innehåller ammoniak blir den gasformad och när den sedan återgår till flytande absorberar den värme och blir då kall. Denna del används för att kyla kylskåpet.

Det finns en hel del tekniska beskrivningar men en av de bästa förklaringarna (på engelska) skulle jag säga är denna video

Efter att funktionen blir förklarad så är en fördjupad genomgång intressant om hur man optimerar funktionen i varmt klimat

Åtgärder för att sänka temperaturen i kylskåpet.

  • Kör kylskåpet på gasol
  • Installera fläkt bakom kylskåpet (nödlösning: köp en fläkt och rikta mot kylskåpsgallret)
  • Låt bli att stoppa in en massa ljummen vätska/livsmedel, stoppa in mindre, mycket mindre, mängd åt gången.
  • Om möjlighet finns, lägg endast in varor som redan är kylda.
  • Undvik att ständigt öppna och stänga kylskåpets dörr.
  • Skaffa en termometer med trådlös givare så du slipper öppna kylskåpsdörren för att kontrollera temperaturen.
  • Om möjligt, placera din KABE så kylskåpets ventilationsgaller är i skugga.
  • Följ tillverkarens rekommendation och rengör gasbrännaren minst en gång per år.
  • Kontrollera att ventilationsgallret inte är blockerat.
  • Vid mer än 3 mm is på kylskåpets kylflänsar ska kylskåpet avfrostas.
  • Förhindra inte den interna luftcirkulationen genom att överfylla förvaringshyllor och fack.

Lite andra tips

Sänk termostaten…

Ofta hörs tipset att köra kylskåpet på lägre inställning på termostaten.
Det är ett tips som härstammar långt tillbaks i tiden och finns med i manualer på äldre kylskåp. MEN… det gällde bara när man gör på gasol eftersom det värmer upp hela utrymmet bakom skåpet.

Man kan absolut få liknande effekt om man gör det med elpatronen men man måste vara medveten att när man gör detta så höjer man temperaturen i kylen så att elpatronen (gasolen) stänger av tidigare och det inte blir så varmt bakom skåpet.
Däremot är det betydligt effektivare om man blir av med överskottsvärmen istället så att skåpet kan arbeta optimalt.
Under årens lopp har detta blivit en myt att sänka termostaten som många följer och för vissa hjälper det.

Bra drag förbi kylflänsen

Som ni förhoppningsvis såg i 2:a videon ovan så är det viktigt att det är bra drag förbi den övre kylflänsen och därför är det en stoooor lucka nertill och det skall då skapa ett bättre drag förbi kylflänsen när det blir en trängre passage längre upp.

I många miljöer så klarar inte våra skåp tropikklassningar utan då är det bättre med fläktar för att kunna transportera mer luft förbi kylflänsen.
Tvingar man in mer luft underifrån så finns det risk att den stockar sig när kanalen blir trängre.
Ett sätt att undvika det är att använda fläktar i taket för att skapa ett vacuum i toppen som gör att luften sugs effektivare förbi kylflänsen.

Andra bra länkar

Kategorier: Kylskåp