Många medlemmar har råkat ut för problem med sin Dometic FreshJet 2200 då kompressorn stänger av sig väldigt snabbt utan anledning.
Symptomen är att kompressorn gick typ 10-30 sekunder och sedan stängdes av 1 minut och då reduceras den effektiva effekten radikalt.

Felet

Anledningen till problemet är att sensorn för frost på evaporatorn (kylsidan) sitter fel. Den är monterad i ett hål precis i början av kylslingan där det är som kallast och efter 20-30 sekunder får den signal om att nu är det för kallt och det är massa is. – Avfrostning efter 20 sekunder är inte optimalt.

Det var massor av dialog med teknikern som var på plats och när han ringer till Dometic får han svaret som nästan alla får, det skall vara så. ”Den skall stänga av sig och går inte hela tiden.”

Det är väldigt klart att de har ingen aning alls om funktionen eller felet som uppstår.

Lösningen

Teknikern och jag diskuterade lite och han gjorde ett test. Han lossade sensorn från inkommande rör till utgående rör för at se om det fungerade.

Bingo… luftkonditioneringen började kyla och går konstant utan att stänga av sig efter 20 sekunder.

Sprängskiss där #16 är kylpaketet

Om man ser kylpaketet från vänstersidan (där sensorn sitter) så på min FJ2200 så flyttades den från övre hörnet till nedre…
Efter det har jag kunnat få 19 grader inne med 30 grader ute. Ingen frost i aggregatet heller under flera veckor i sydeuropa.

Från O till x flyttades min
Freshjetmarkering
Ny placering i nedre höger hörne.

Nu till det lite trickiga. Detta bör göras av ackrediterad reparatör på garantin för att garantin inte skall sluta gälla men man kan lösa det själv om du inte vill vänta.
Tryck in piggarna i låsplupparna på sidan, lossa och ta av kåpan.
På evaporatorn (själva kylaren) sitter en sensor på första kylslingan (troligtvis i det öppna kopparröret).
Den skall inte nudda något (för då stänger den av direkt när slingan blir kall (10-15 sekunder) alternativt flyttar du den diagonalt istället. Den skall inte heller där sitta direkt mot metallen och min monterades med en tunn isolering emellan.

Det är också möjligt att isolera sensorn och sätta på samma ställe.

Du märker nog direkt när sensorn lossas för då började min gå konstant utan att stanna.

FresjJet 2200 Kylpaket
FresjJet 2200 Kylpaket

Notera

Om kåpan är bortmonterad så ser man snabbt vilken som är inkommande slinga (den frostar först) och sedan ser man sista slingan som dröjer längre med att få frostpålagning.
Man vill flytta från kalla till varmare slinga.

Varför?
Jo när fläkten går så tas ju kylan bort in i rumsluften och så länge det inte är frost i maskinen kommer sista slingan då vara mycket varmare än den första. När is byggs upp så kommer till slut sista slingan bli betydligt kallare och då vill man att den skall frosta av 🙂


Den modige lossar den helt och då går den utan att frosta av

Vad behövs för att göra detta?

1 avbitartång
2 små buntband
1 spetsigt verktyg för att trycka in piggarna i kåpans lås

Även om detta löser problemet med avstängning även på högsta fart på så finns det vissa kvarvarande problem med just Dometic och att det är att automat läget för fläkt kan fortsätta att ge problem. Då kan den så klart stänga av sig också pga att effekten är ganska hög och kylpaketet då blir ”för” kallt.
Igenfrostning kan ivärsta fall också uppstå samt att kondensvatten kan stänka in i husvagnen/husbilen.