En reflektion om fukt och mögel och om man skall ha grundvärme i vagnen eller inte…

Kall vinterluft har väldigt låg absolut fukthalt (ner mot 2-3g/m3 vid -20 grader) och det beror på att den inte kan bära mer. Om en vagn står med 5 graders grundvärme så kan inomhusluften bära ca 7g fukt/m3, jämfört med 20g vid runt 22 grader. Däremot så är det stora problemet när temperaturen sjunker.

Hur mycket vatten kan max finnas i luften vid olika temperaturer

Om man räknar på en 6,5 meter lång vagn så har den ungefär 28 kubikmeter luft (m3) och nedan räknar jag mängden vatten i g/m3 och antar att luften har 100% mättning av möjligt vatten:
Om man har 23 grader i vagnen när man är där så innehåller luften max 560g vatten och när man sedan låter temperaturen sjunka till 5 grader så skall ca 360g (3,6 dl) vatten försvinna någonstans.
En del kommer att ventileras ut och en del kommer att stanna inne i textilier osv. 
Skulle temperaturen vara – 10 i vagnen så kommer överskottsvatten att frysa som kondens/iskristaller istället för att generera ev problem med mögel. 

Så nu har man 2 val… sänk aldrig värmen… eller ha alltid -10 grader i vagnen 😉

Det stora problemet med mögel uppstår eg inte vid vintercamping som jag ser det utan mer när det är våta höstdagar ute och där vagnen värms upp av solen och temperaturen inne kan bära mer vatten för att sedan nattetid bli kondenserat i inredningen…

Här hittar ni mer kunskap om luftfuktigheten: https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/luftfuktighet-1.3910
https://www.fuktkollen.se/blogg/2014/12/vad-hander-med-luftfuktigheten-pa-vintern/

Kategorier: Vintersäkring

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *