De flesta av oss använder idag internet mer eller mindre frivilligt och så även på semestern. Ofta är det endast för att läsa tidningen eller leta vägar till nästa resmål. Ibland är det ett behov som är jobbrelaterat eller som i mitt fall förutom ovanstående film samt en ”uppkopplad” husvagn. Vän av ordning opponerar sig högljutt och vill att husvagnen skall vara fredad från moderniteter, men just jag har valt att min fritid skall se ut såhär och vill ha det så.

I min värd finns det fyra nivåer på uppkoppling:

 1. Surfa och läsa tidningen. För att lösa detta så skulle jag faktiskt nöja mig med min mobil och ha ett abonnemang som är tillräckligt för detta.
 2. Gemensam uppkoppling för att surfa och läsa tidningen. I detta fallet skulle en liten Wifi-router i storlek av en handflata duga gott. Inga större kostnader varken i inköp eller uppkopplingsavgifter. Lätt att slå på och av när den inte används och drar ingen nämnvärd ström. Ofta har de även ett inbyggt batteri som räcker tillräckligt för en helg. Går även bra att använda för att ibland streama film.
 3. Titta på film, surfa och läsa tidningen. Fast installerad. Detta motsvarar de abonnemang som erbjuds av 3G- och 4G-operatörena där en router skruvas fast i vagnen. Dessa routrar har ofta flera TP-kontakter och man kan ansluta datorn med tråd och slippa använda Wifi. Den som vill kan faktiskt även ansluta sin Google Chromecast med tråd. För Cromecast Ultra ingår detta och för de andra så finns det tillbehör. Tyvärr kräver detta 230V anslutning vilket är lite tråkigt för oss som ibland vill placera oss lite på svaj.
 4. Pålitlig uppkoppling med fast installerad router. På senare tid har det dykt upp husvagnar som är ständigt uppkopplade och vill man att detta skall fungera ”smärtfritt” så bör alla delar i kedjan vara gjorda för just ständig uppkoppling. Många routrar på marknaden idag klarar av 3G och 4G med en yttre ”dongel” och ibland med inbyggd 3G/4G. Tyvärr är 3G/4G *ofta* ett bekymmer och min erfarenhet är att väldigt få av de s.k. SoHo- (Small office, Home) routrar som existerar på marknaden klarar i längden av att ha en persistent uppkoppling. För att gå in på en av detaljerna så kan det innebära att t.ex. ibland starta om modem-delen i routern och ha separat övervakningsprogramvara för just modemuppkopplingen. Den router som levereras fabriksmonterad i KABE är just en SoHo-router och min tilltro till denna är begränsad. Nu skall jag i ärlighetens namn understryka att jag aldrig använt just denna router och skall väl egentligen hålla tyst, men de problem jag noterat bland oss uppkopplade campare ger mig vatten på kvarnen.

Nå! Vad har jag då gjort?

Den vagn jag köpte är en Royal anno 2017 och därmed ingår även SmartD som jag lärt mig att uppskatta trotts sina brister. Denna var vid inköpet ej bestyckad med router och därmed saknades ”-remote”. Det första jag gjorde var att ta reda på om fabriksmonterad router även var bestyckad med specialprogramvara för just uppkopplingen, vilket jag glädjande nog fick klart för mig att den var standard. Som andra åtgärd så kontrollerade jag vad som krävs för att aktivera ”remote”. Inte särskilt mycket! Dock krävs en aktivering centralt hos KABE, panelen skall ställas om till att vara DHCP-klient samt en aktivering lokalt i panelen. Alla dessa saker kan utföras av din lokala KABE-verkstad. De kan även installera valfri router, men har sannolikt inget intresse av att ha femton olika routrar på lager samt vill nog hålla ner tidsåtgången för pill i menyer, så håll tillgodo med vad de installerar eller installera routern själv. Några av klubbens partners kanske läser denna artikel och kan tillhandahålla den router jag förordar.

Den router jag installerade heter Teltonika RUT955 och några av anledningarna till detta val är följande:

 • Routern är byggd för placering i apparatskåp långt från mänsklig kontakt. Routern får aldrig vara den felande länken och har till och med dubbla SIM-kort för att kunna byta operatör om den ena av operatörerna har nätverksproblem. Nu är detta lite overkill, men berättar lite om allvaret för tillverkaren.
 • Temperaturområdet som routern fungerar inom är ganska brett. En normal SoHo-router är specad att fungera ner till ca. 0 grader celcius och denna router är specad att fungera ner till -40 grader Celsius.
 • Eftersom jag är lite böjd åt teknikhållet och är programmerare till yrket och håller på med vad som kallas IoT så uppskattar jag att tillverkaren tillhandahåller ett GDS-kitt för sådana som mig.
 • Burken har även en GPS vilket innebär att jag kan positionera husvagnen om den mot förmodan skulle hamna på avvägar. Saknar du behovet av GPS kan RUT950 räcka. Det är samma router, men utan GPS.

När jag valde denna router så innebar installation att jag behövde skruva isär burken för att stoppa i SIM-kort. På nyare upplagor av burken finns två bekväma luckor med fack avsedda för SIM-kort.

De 3G-antenner som medföljer är försedda med magnet och är tänkta att placeras på lämplig plåtyta. Någon plåtyta värd namnet är svårt att uppbringa i en husvagn så mina antenner ligger för tillfället inne i vagnen bakom överskåpen. Avsikten är att så småningom placera en antenn avsedd för fordon på husvagnens tak. Detta kommer att innebära håltagning och och måste tätas på vederhäftigt vis. Vad gäller strömförsörjning så går den på 12V och klarar ganska stora spänningsvariationer så någon speciell spänningsreglering är inte nödvändig. Just nu sitter min router placerad direkt på batteriet med en säkring på ett par ampere. Observera att säkringen är avsedd att skydda mot brand, d.v.s. sladden till routern skall låta bli att smälta. Avsikten är att ta reda på hur KABE ordnar strömförsörjningen på fabriksmonterad router och göra likadant.

Inställningar i routern är ganska enkelt. Vet du inte vad prylarna är så behöver du dem sannolikt inte och denna routern har tjogvis med fippligheter. De få inställningar du måste göra är att lösenordsbyten på admin och Wifi.

I dagarna så är det nu sex månader sedan jag installerade routern och den har inte varit avstängd sedan dess. Visst har jag tappat internet, speciellt när vi i somras körde vildmarksvägen. Kartan har några vita fläckar där, men routern kopplar upp sig när 3G/4G finns och jag litar på att åtminstone den alltid är i full drift.

En liten notering jag gjort är att det nu finns en ännu häftigare router, RUTX11. Denna har lite bättre på nästan allt och hade jag köpt ny router idag hade jag sannolikt valt en RUTX11. Observera att RUTX10 saknar 3G/4G så den faller helt bort i denna applikation.

För er som halkat in på denna artikel och känner att ni vill ha en bra fast monterad router, men saknar behovet av trådbundet nätverk och skulle klara er bra med Wifi kan jag föreslå att ni tittar på RUT850LTE. Den är avsedd att placeras på bussar och tåg och kan mycket väl vara lösningen för dig.

Teltonika RUT850LTE router med externa antenner

  // Martin Assarsson


2 kommentarer

Hans · 2020-12-15 kl. 07:44

Hej! Tack för din artikel! Min fråga är. Kan jag själv komma åt att ställa in DHCP i panelen? Kan misstänka att återförsäljare inte är så där glada för att man gör något själv när de kan få betalt för att göra det.

  Svenska KABE Klubben · 2021-02-22 kl. 17:29

  Själva omkonfigureringen av panelen håller KABE/ÅF gärna i själva. Gissningsvis saknas intresse att felsöka bland kunders misstag

Kommentarer är stängda.