Lite fakta om Tempo 100.
Tempo 100 kommer ifrån Tyskland från början och anledningen var att bil med släp skapade trafikfarliga situationer på Autobahn då de fick hålla lägre fart än lastbilarna. Därför infördes möjligheten att få köra 100 med släp på prov i 10 år och det provet permanentades för något år sedan då utfallet varit väldigt bra.
Så grunden för detta var inte för att kapa tider för alla oss svenskar på på våg söderut utan lagligt kunna hålla 90-95.😉

— Tempo 100 i Tyskland —


För att uppfylla Tempo100 finns det en del saker som skall vara uppfyllda:
Däcken skall ha rätt bärighet och minst hastighetsklass L samt inte vara över 6 år gamla. Husvagnen skall vara konstruerad för 100 km/h.
Bilen skall ha ABS bromsar och inte väga över 3500 kg.
Till detta kommer en del regler om vikt, bromsar, fjädring osv men kokar vi ner det till husvagnar så behöver du ett säkerhetsdrag för din egen säkerhet (även om man med dynamiska stabilisteringsystem på bil eller husvagn får ta de högre vikterna nedan i bruk).

OBS om vikter:
Om du har stabilisteringsystem när husvagnen fått Tempo100 får man köra 100 km/h på Autobahn men BARA OM husvagnens totalvikt inte överstiger bilens tjänstevikt!

Info (på tyska) finns här:

https://www.tuev-nord.de/de/privatkunden/verkehr/auto-motorrad-caravan/gespanne-100kmh-zulassung/


https://www.dekra.de/de/tempo-100-fuer-gespanne

Var gör jag Tempo100 typningen för Tyskland?
1. I Sverige… 
Dekra tar 1590kr och det skall beställas minst 4 veckor innan.
https://dekra-bilbesiktning.se/utbud/tempo-100/

2. I Danmark… 
Applus tar 579 DKK och finns på flera platser, bla i Maribo innan Rödby osv. Tar ca 30 minuter att göra. Deras huvudkontor för detta ligger i Rödovre strax söder om Köpenhamn (ifall det uppstår förseningar). Beställ minst 2 veckor innan (gärna 4…)
https://www.applusbilsyn.dk/leasing-biltest/tempo-100-tyskland

3. I Tyskland…
Först åker man till en besiktningsstation, Tüv eller Dekra där man blir besiktigad och får papper utfärdade. Dessa papper måste man sedan ta med sig till ett Zulassungsbehörde/Verkehrsamt för att ansöka om märke.
Priset blir lägre än i Danmark men eftersom det är ett litet äventyr att försöka hinna med alla instanser så bör ni bara göra det i Tyskland om ni har gott om tid och vet vad ni ger er in på…

Notera sedan… Tyska Tempo 100 gäller INTE i Danmark.

Vad gäller i resten av Europa?
Eftersom dekalen med 100 sitter på husvagnen så tolkas den i tex Frankrike som en begränsning av ekipagets hastighet. I Frankrike gäller 130 km/h på motorväg med lätt släp (max 3500kg totalvikt på ekipaget) men du begränsas då till 100 om det är synligt. Liknande gäller för andra länder också (om de skulle tillåta husvagnar i hög fart)

— Tempo 100 i Danmark —

1/7-2016 börjar Danmark med Tempo 100 och grunderna är liknande som de i Tyskland men med den stora skillnaden att i Danmark gäller Tempo 100 godkännandet endast 2 år i taget…

Danska Tempo 100 gäller för närvarande inte i Tyskland. Böter ca 1000DKK om man kör 100 i Danmark utan giltigt danskt märke!

https://www.applusbilsyn.dk/leasing-biltest/tempo-100-danmark-campingvogn
Normalt pris på detta hos Applus är 475 DKK


0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras.