Japp, då hände det som inte fick hända. Något tungt landade på bordet och laminatet sprack. Fråga mig inte vad det var, men sprickan irriterade mig och jag bestämde mig för att byta skivan. Den är DYR, men vad gör man inte för att slippa se sprickan. Vagnen är ju bara ett år gammal.

Samtidigt vet jag att många funderar på att byta ut till en mindre bordsskiva och vad passar då bättre än att skriva ett inlägg med hur man byter.

Bra att veta är att bordsskivan är väldigt lätt och den är uppbyggd av en frigolitskiva i mitten och ett tunt högtryckslaminat som är limmat i en sandwich konstruktion. Det gör att det finns ingenting att skruva i mer än en millimetertunn skiva.

Jag beställde skivan från M&M Caravane i Bro där också vagnen är köpt och fick hem den för ett tag sedan. Idag bytte jag skivan och här är lite bilder från bytet.

Först till verktyget. Det enda du behöver är en PZ2 handskruvmejsel och ett måttband. Nåja, måttbandet visade sig nästan överflödigt eftersom det är mindre viktigt att det är rakt än att det ser rakt ut. Skivan är ju inte direkt fyrkantig. Observera att det är skilnad på PZ (Posidriv) och stjärnmejsel. Skruvarna är PZ2 och har du rätt mejsel är risken att du slinter mycket mindre. Tänk också på att skivan du skall skruva i är känslig så undvik att trycka hårt. Risken att trycka in skruven och förlora fästet är stor. Undvik ockå att dra skruvar för hårt. Om du vill så kan du testa att skruva i den trasiga bordsskivan.

Här är en bild från undersidan på det gamla bordet. Jag tog bara av de tio skruvarna som håller bordsskivan. Hela underredet fick vara orört.

Skruvhålen i den gamla skivan. Jag lekte med tanken på en mall, men dels har jag inget så stort papper och dels är det inte samma avstånd på höger och vänster sida.

Nya bordsskivan är vit på undersidan så jag har inte klantat mig. Tro mig jag både dubbel- och trippelkollade.

Här är sprickorna i den gamla skivan. De är ca 4cm långa och wetexduken fastnar i fnaset. Jag leker med tanken på att köpa lite laminat för att fixa den och spara den till nästa fadäs. Sannolikt händer det fler gånger.

/Martin Assarsson

Kategorier: Bordsskiva

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras.