Svårt att få upp värmen i din KABE?
Vi tänkte vi skulle sätta samman lite kunskap om värmen i vagnen och hur man begränsar strömuttag mm.
Hur mycket orkar pannan värma?
Pannan värmer ju luftvolymen i vagnen så det är klart att mindre vagn kräver mindre energi.
Men genom åren har vi lärt oss att för en 560 så klarar 1kW (1000W på pannan) att i en tom vagn hålla en temperaturskillnad på ca 18-19 grader. Dock är detta ingen exakt vetenskap utan lite fingervisning.
Classic vagnarna har lite större grundventilation och kan ligga någon grad under detta.
Till detta kan vi sedan lägga till:
- Varje person i vila avger ca 100W till vagnen
- Volymökningen av luft i 560 till 780 gör att temperatur skillnaden på 1kW är ca 15 grader.
- Vind ute kyler av vagnen och sol ger lite extra värmetillskott.
- Ädelsten, Royal och Imperial har 2 st VarioVent ventiler som ibland är öppna under vintern av misstag. Stäng dessa till min på vintern, annars blir det snabbt kallt.
- Om spänningen i stolpen är låg (bör vara ca 230V) så kan effekten i pannan bli lägre. Det är inte omöjligt att spänningen sjunker ner till 190V på vintern när många nyttjar elnätet för fullt
Om ni vill räkna vad husvagnen förbrukar så har vi en Excel mall här:
Om jag sänker till 1kW så drar värmen mindre ström då?
Om man sänker till 1kW så tar det bara längre tid att få vagnen varm och beroende på utetemperatur så kan det också bli kallt inne då pannan inte klarar av att värma.
Det man ofta är ute efter är att få reda på om den drar färre kWh och det är ingen skillnad eftersom energibehovet är samma.
Så behöver vagnen 20 kWh på en dag för att hålla den varm spelar det ingen roll om man kör 1kW, 2 kW eller 3 kW. Enda skillnaden är hur snabbt det går att värma upp.
Exempel: 24 timmar på 1kW förbrukar 24kWh av energi och pannan går hela tiden. Vid 2kW behöver pannan bara köra 12 timmar och vid 3kW går pannan bara 8 timmar för att nå samma förbrukning.
Så kör värmen på vad säkringen klarar och bäst är om du har effektvakt inkopplad i panelen. Då kan pannan vara ställd på 3kW men effektvakten styr så att man inte går över den inställda strömmen.
Effektvakt, vad är det?
Effektvakten mäter hur mycket ström husvagnen förbrukar och panelen reglerar effekten på pannan från 0 till 3kW så att pannan inte förbrukar mer än vad säkringen klarar av.
Rekommenderat är att ställa den på 1A över säkringen eftersom pannan annars kan växla ner för tidigt. Dvs 10A ställ den på 11A och vid 16A säkring välj 17A i panelen.
Felsökningar:
Panelen och pannan är helt avstängd
Börja med att kontrollera att 12V säkringen i KABEs panel är hel, kontrollera sedan säkringarna nere på pannan.
Hur du byter säkringarna på 3010 pannan:
https://www.youtube.com/watch?v=ZNjDVItyPt0
Om båda dessa platser är hela och man kan mäta 12V nere vid pannan så kan det vara termosäkringen.
Om du har en 3010 så sitter det en liten silvrig cylinder på pannans kretskort alldeles under kontakterna. Denna ger ofta upp även om pannan inte överhettas och då där både panna och panel.
Det går att kontrollera den genom att bygla den och om pannan då startar så är det den som har löst ut.
Denna 92 graders termosäkring som bla finns på Kjell och Co, skall man enligt Alde inte byta ut utan man byter hela kretskortet.
Översikt hur kretskortet ser ut:
https://www.youtube.com/watch?v=IH-I9lH5BAk
På en 3020 är det en annan sensor som inte går sönder på samma sätt som är monterad.